Hvordan velge innebelysning
Når man skal innrede en bolig vil et av de viktigste valgene man gjør være valg av belysning. Lyset er utrolig viktig både for stemningen i hjemmet, og for det praktiske. Ingen ønsker vel å gå ned en bekmørk kjellertrapp, se på TV i flombelysning eller å sminke seg i grønt lys? Med unntak av store dominerende lysekroner er ofte lyskildene i hjemmet heller anonyme, men de har alt å si for at hverdagen skal fungere.
Det er nokså innlysende at man må ha belysning, men det har vel så mye å si hva slags lys man velger, hvor de plasseres, fargen på lyset og hvor kraftige de er. Skal man for eksempel innrede et baderom er det viktig at det lyset er tilpasset til dette. På et baderom skal det gjerne være hvit og kraftig belysning, og for de som skal sminke seg er det viktig at dette simulerer dagslys så godt som mulig. Kjøkkenet er også et av rommene der det er viktig med god og kraftig belysning. Ved å bruke dimmer vil man kunne regulere lyset fra kraftig og godt arbeidslys mens man arbeider, til dempet og behagelig stemningslys når man sitter og spiser.
I stuen er det veldig lurt å velge belysning med dimmer slik at man har tilstrekkelig lys til alt man trenger i det viktigste oppholdsrommet i huset. Er man i full aktivitet, eller midt i rengjøringen er det viktigere med kraftig og godt arbeidslys, men når roen senker seg er det godt og behagelig å kunne dempe lyset. Varmt og dempet lys kan nemlig virke beroligende, og kan hjelpe kroppen til en bedre søvnrytme.
Det finnes også mange flere måter å lyse opp et rom på enn spotter i taket eller gulvlamper. Ved å ta i bruk bordlamper eller vegglamper skaper man en sone som inviterer til samling. Man kan også bruke vegglamper til å belyse bilder eller kunstverk som fortjener litt ekstra oppmerksomhet. Belysningen vil ofte styre hvor blikket går, og dermed vil vi kunne styre hva folk ser på ved å øke eller senke belysningen på deler av rommet.
Ved å ta i bruk smart belysning innendørs vil man kunne automatisere store deler av belysningen i boligen. Man kan for eksempel programmere inn forskjellige scenarioer på lampene i stuen, slik at man enkelt kan stille lysene inn på «romantisk» eller «spillkveld» med et par enkle tastetrykk på en smarttelefon. Man kan også bruke smarte høyttalere som Google Home eller Alexa til å endre lysene med stemmestyring. Man kan også legge inn automatiske tidsstyringer slik at lyset slår seg på når du er hjemme, og av når man er borte. Med slike automatiske innstillinger vil man også kunne slå av og på lys i boligen selv om man kanskje ikke er hjemme, og på denne måten skremme bort inntrengere når man er på ferie. Smarte lys vil altså både gjøre boligen din tryggere når du ikke er hjemme, og du vil merke på strømregningen at lysene ikke står på mer enn nødvendig på grunn av automatiseringen.